Saturday, 11 January 2014

Hidupku sebagai pelajar form 6 #2


Salam..
hari ini dila nak sambung cerita dari entry yang lepas.. Masa akhir entry yang lepas dila ada tersebut pasal syalbus form 6 dah bertukar, not only the subject but over all I think and I say that give me very crazy for every day *ahahaha padan muka* .. Form six sekarang tak macam dulu yang study sampai 1 tahun setengah and then baru ambil periksa besar.. tapi kali ini lain and I'm the first batch yang kena tukar segalanya.. waaa nak menagis sebab masa ini cikgu atau pelajar memang tak tahu apa-apa.. kadang2 tengok cikgu pun tak tahu nak mengajar macam mana seee??? problem kan.. Jap sabar ada lagi.. untuk form six yang terbaru ini pakai sistem semester.. untuk for six just 3 sem sahaja..ok kalau korang laaa lepas SPM kan cuti lamaa kn kn.. lps tu masuk form 6 tahu2 hujung tahun adalah periksa besar untuk sem 1 bagi STPM.. weiiiii modddd still malas2 lagi taw tapi yang best nya boleh mengulang.. best ke mengulang paper??? , haa pasal mengulang dila cerita di next entry ye..  Tu masa dila sem 1 untuk STPM.. ok dah habis sem 1..masuk tahun depan pula..dila dah jadi upper six, so my batch laa yang paling tertua dalam sekolah tu *hehehe*..  so ready untuk sem 2 pulaa.. yeaaaa!!!

haaa?? apa pula terjadi dekat sem 2 kali ini.. pun ada cerita tersendiri..masuk2 sekolah.. dah nampak improve dekat cikgu, kira dah tahu nak ajar macam mana and you all nak tahu sem kali ni  I must do the PBS.. WHAT?????????.. Asal tiba2 ni and kalau siapa2 tak buat PBS ini walaupun result STPM dia bagus kira gagal juga..see nampak pentingkan PBS ni?? *nak tak nak kena buat juga*.. so untuk sem 2 ini dila kena buat PBS bagi pengajian Am pasal perniagaan.. tempoh dari bulan 1 hingga bulan 4.. lama nya????? jap.. what??? lama kata ko, bagi dila,,kejap kot..dalam masa tu laa nak study, masa tu laa nak wat PBS.. ko ingat sikit, hari2 menghadap kertas je..tu belum masuk kerja sekolah cikgu bagi, lepas tu kena hantar esk, lps tu kena siap kan PBS sekali and for you all information lps habis PBS terus hantar ke... belum lagi habis , lepas tu dah siap PBS kena siapkan slide pula.. haaa slide apa pula?? slideshow laaa.. ini dipanggil viva.. setiap orang akan persembahkan slide diorang dekat depan cikgu..alaaa apa susah2 buat cincai2 sudah, asalkan siap... ahahahaha jangan sesekali berfikiran sebegitu..sebab ap?? sebab tu laaa penilaian untuk markah STPM korang, jangan buat main laaa pasal tu,, you must to be so serious, kalau cikgu tu tak suka cara kita persembahkan.. dia bagi kosong je, siapa yang rugi, kita juga kan.. so buat laa sehabis mungkin..ok dah habis pasal PBS... sat2 ada lagi, selesai je PBS.. korang akan busy dengan STPM sem 2 pula.. dila rasa memang tak ada masa nak main2.. kalau korang dapat satu tugasan tu terus buat jangan bertangguh karang korang juga yang penat.. serious tak tipu..

ok pengalaman dila masa buat tugasan ni.. hari2 dengar orang tanya "wei ko dah dapat ke tajuk untuk PBS pengajian am" still buat bodoh sampai laaa bulan 3.. time ni, dila busy dengan koperasi, latihan menari,pasal pertandingan itu ni laaa dan kerja2 sekolah yang lain dan korang nak tahu, dila menyesal!!! sebab buat main benda2 macam ni, dila dapat siapkan PBS pengajian am dalam masa seminggu, masa tu laa cari tajuk, masa tu laa buat dapatan kajian *bahagian ni laa paling lama nak siapkan* masa tu semua laaa.. 'wah hebatnya dapat siapkan dalam masa seminggu'.. hebat laaa sangat ahahaha, nak tahu itu laaa PBS yang paling teruk dila pernah buat, cincai kot menyesal sangat hmmmm and dalam masa seminggu tu juga kena wat slideshow untuk viva dalam semiggu tu hari2 tidur lambat.. belum time print lagi, banyak benda lari and baru siap..habis je tu belum rehat2 kn badan lagi busy dengan study untuk sem 2 pula..

pesanan dila untuk adk2 dila yang bakal atau sedang ambil form 6 ni..mesti ready dari awal, form 6 bukan senang dan bukan susah.. ambil laa pengajaran dari kisah dilaa ni..



ini lah tarian yang dila join masa bulan 3 yang time ni juga sibuk dengan PBS lagi..

siapkan PBS dalam masa seminggu.. fuihhh
lepas buat PBS kena buat slide( viva)
                                        
selesai sudah sem 2




NAA XOXOXOXO





4 comments:

anajingga said...

tq dila for the info,anak sulung aunty sdg tunggu spm result mana tahu ada rezeki masuk form 6 kan..by the way zaman aunty form six dulu mmg lain sgt dan paling best lah sepanjang era persekolahan..all the best dear.

dilakhir said...

sama2 mudah-mudahan dapat memberi pengetahuan yang awal kepada anak puan :)

Cik Yaya said...

Semoga berjaya dik..semoga peroleh keputusan yang cemerlang

dilakhir said...

Amin cik yaya.. May ALLAH bless you :)