Friday, 14 March 2014

Apa yang perlu aku lakukan???

Salam..
berita yang dila baru je dapat tadi gembira+sedih
Impian dila satu hari nanti, dila nak ada butik sendiri, impian ini sejak dila berumur 14 tahun lagi..
dila suka tengok baju, suka tengok fesyen.. sebab tu semua yang dila suka..

pernah terlintas dalam fikiran dila, dila ingat nak cari kerja dekat mana-mana butik
supaya dila dapat belajar selok belok perniagaan ni..
sebelum dila tamat belajar STPM ni, 
dila ada hantar mesej dekat butik-butik yang berdekataan
ada tak kerja kosong, jawapan die 'maaf ye tak ada laa'..
kecewa tu memang ada laa tapi tak salah cari lagi..

berbulan cari, akhirnya jumpa satu artikel cari kerja kosong dekat butik
so dila pun cuba apply hantar resume semua..
time ni betul-betul tak letak harapan..
dalam hati cakap 'tak dapat nya'
lepas tu hari ini ada incoming call nombor yang tak kenal..

rupa-rupanya dila dapat temuduga untuk kerja dekat butik tu..
faham tak perasaan dila.. Ya ALLAH happy sangat-sangat..
lepas dah tahu temuduga tu bila semuanya..
dila bagi tahu dekat mak dengan ayah..
cuba teka.. mak dengan ayah tak setuju langsung..
sebab perak dengan shah alam tu jauh..
lagipun macam susah, tak payah laaa..

Ya Allah, sedih sangat-sangat..
dila sampai rasa nak pergi naik train pergi temuduga tu.. dila nak ada pengalaman bekerja..
nak sangat, dila nak belajar..
tapi mak dengan ayah nak dila duduk dekat rumah je..
dila nak belajar, nak keluar cari pengalaman..
tak ada siapa pun faham apa yang dila nak..

orang anggap dila nak buka butik tu hanya  impian kosong tapi
dila nak ke arah situ, banyak sangat halangan..
''Mak ayah bagi laa angah peluang untuk cuba dan terus mencuba..
angah tahu kemampuan angah dekat mana''..

so akhirnya my parents tetap dengan keputusannya..
impianku hanya dalam mimpi sahaja..
tak kan ada peluang macam tu lagi..
kecewa+sedih hanya tu yang dapat dila rasa sekarang..

DILA TAK PERGI TEMUDUGA TU..
sedihhhh sangattttt.....


1 comment:

Ct Noraishah said...

tak semua yang kita nak itu akan kita dapat. Be Strong ! Anggap je itu bukan rezeki tuk kita.