Sunday, 20 April 2014

TALK DILA #1 (tertinggal solat disebabkan tertidur, sah atau tidak sah)

HIHI kali ni nak buat entry yang datangkan faedah sikit..
nak share ilmu apa yang dila dapat bila join satu group dekat whatapp..
ALHAMDULILAH banyak ilmu yang dila dapat..

ok kita terus ke point sebenarnye..

ada yang bertanya dekat dila..


''dia tertidur bila terjaga tengok-tengok waktu asar semakin hampir, dia pun bangun
ambil air sembahyang dan lakukan solat zohor.. tapi tengah dia di tahyiat akhir dia dengar azan asar.. soalan dia.. adakah solat zohor dia itu sah??? ''


SAH ATAU TIDAK SAH???

jawapannya: adalah sah..  solat kita sentiasa sah kecuali ada rukun yang kita langgar sehingga menyebabkan tidak sah solat..

Ni hadis dari anas b malik dr rasulullah s.a.w

:'' Apabila tidur salah seorang kamu sehingga meninggalkan solat atau terlupa daripadanya, maka hendaklah ia segera solat apabila ia teringat kerana Allah SWT berfirman: ''Dirikanlah kamu akan solat untuk mengingati-Ku.''

Ni untuk dalil tertdor tu

( dan pernah ada satu kisah dari sydana umar, waktu perang khandak, beliau katakan pada rasulullah, sesungguhnya aku terlupa untuk solat asar sedangkan ketika itu sudah hampir masuk maghrib.. Rasulullah saw berkata, takpe sesungguhnya aku juga belum solat, kemudian mereka semua ikut baginda berwuduk dan mereka solat asar kemudian terus solat maghrib )


-jadi konklusinya, sah solat itu- 




1 comment:

mirza syazwina said...

kadang2 tu bila letih sangat selalu jadi macam ni..tido tak hengat..