Tuesday, 20 January 2015

Tutorial tudung bawal bidang kecik ke bidang besar #2




ASSALAMMUALIKUM

HYE YOU ALL ^_^

ok hari ni nak share lagi tutorial tudung

kali ni tudung bidang 45 kita boleh jadikan macam bidang 60..

haaa, kalau ada yang dulu pakai bidang 45 tetapi sekarang nak try pakai bidang besar pula ..

jangan buang tudung bidang 45 tu sebabnya kita boleh je buat tudung bidang 45 jadi macam bidang 60

heee , jom kita tengok tutorial ni :)





macam mana?? mudah kan :)

SELAMAT MENCUBA ^_^





Monday, 19 January 2015

Tutorial tudung (bawal) #1



Assalammualaikum..

Hye you All ^_^


ok hari ni dila nak share tutorail dari bawal plain..

siapa peminat bawal ???

mesti ramaikan.. dila pun minat and setia dengan bawal hehehe..

tapi you all kena tahu walaupun bawal sahaja tapi boleh pakai macam-macam cara

jom kita usha sikit and try laaa.. confirm korang nampak lagi ayu and manis ^_^




macam mana mudah kan..

SELAMAT MENCUBA SEMUA ^_^



#share dari group lain :)








Tshirt Muslimah + Tudung harga mampu milik !



ASSALAMMUALIKUM..

HYE YOU ALL ^_^

ok hari ni dila nak share sikit ye :)

Alhamdulilah kebelakangan ni ramai yang suka dengan tshirt muslimah..
jadi dila nak share sikit...
ada promo.. baju tshirt muslimah+ tudung hanya RM 65 SAHAJA !!!

waaaa, dengan RM65 sahaja kita dapat dua barang kan..
rugi sesiapa tak dapatkannya..

jom cuci mata tengok sikit tshirt muslimah dengan tudung










koleksi tudung khadeeja. terbaik!

apa yang bestnya tudung ni?
*labuh dan sopan
*pattern cantik
*material tak perlu gosok.
* memang sesuai la nak pakai dengan tshirt qawiy .
aiwah!

saiz tshirt dari S hingga 5XL

1 set rm65 termasuk postage. 
pm/whatapp 0125757234

dapatkan segera sementara stok masih ada ^_^



Friday, 16 January 2015

SEGMEN : Bloglist www.nooratikahramli.com




HYE YOU ALL ^_^




# PERSONAL BLOG



jom join you all :)






Rindu Mereka *bercuti di perlis*



ASSALAMMUALIKUM..

HYE YOU ALL ^_^

macam mana ni kebelakangan ni asyik dok rindu-riduan jer ni ..
haaa rindu kat siapa tu ?? hehehe

siapa lagi kalau bukan buah hati ku iaitu my best friend
kami kenal masa form 6
time lower 6 tak rapat sangat sebab ramai student baru dari pelbagai sekolah so tak rapat lagi
start naik upper 6 baru kami semua rapat..

rapat tu bukan sikit tapi semuanye sekepala
tu yang best..
masa tahun 2013  banyak juga laa dapat holiday dengan dema ni.. rindu rindu

ingat lagi time holiday dekat perlis.. bertolak pukul 5 pagi sampai perlis pukul 1 atau 2 petang macam tu.. ahahaha lepas isyak dah balik perak balik..

walaupun kejap sangat bercuti macam tu..
tapi macam-macam laa berlaku time ni.. tapi kami enjoy..

boleh tak masa tu kembali balik..
serious rindu semua :(

















have a nice day you all  :)

Thursday, 15 January 2015

"SEGMEN BLOGSLIST 4 BULAN by Aina Rahim"


         SEGMEN BLOGSLIST by Aina Rahim
       
                                                         KLIK BANNER FOR JOIN IT
                                            
                                                                DUE DATE : 8 FEB 2015


" 1st Segmen Blogwalking 2015 by Mai AtiQah"






nak join tekan banner ok :)

jom join semua :)





"Segmen Bloglist By ciksepet.com"


HYE YOU ALL ^_^



JOM JOIN YOU ALL

TEKAN BANNER OK :)

"Segmen Bloglist Sakura Blog Qaseh Ku"


HYE YOU ALL ^_^



JOM JOIN YOU ALL :)



gambar kucing yang buat anda tersenyum



ASSALAMMUALIKUM..

HYE YOYU ALL ^_^

petang-petang macam ni jom kita relex-relex kan kepala kita yang dok serabut dengan macam-macam benda tu dengan tengok gambar-gambar kucing ni hehehe..

 moga terhibur ^_^

















sabar je laaa tengok muka comey kucing-kucing ni..

hehee have a nice day you all :D




credit #stylisheve





SEGMEN BLOGWALKING #2 by MOMMYLIZZ


hye you All ^_^





jom joi you all   :)




"Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love. 

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz 
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.


5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula 15 Januari 2015 hingga 30 Januari 2015.
Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Terima kasih atas sokongan semua... 

Happy blogging (^_^)

" Segmen : Selamat Hari Lahir By Cik Ash"


ASSALAMMUALIKUM..

HYE YOU ALL ^_^










HAAPY BIRTHDAY !! ^_^









Tuesday, 6 January 2015

segmen "kita kawan" by Aisyah Mazalan


hye you all :)






10 fakta tentang diri ku :

  • anak ke 2 dari 4 adik beradik
  • suka bercakap
  • suka buat orang lain happy
  • mudah marah bila orang ganggu tidur
  • suka berangan
  • suka shopping
  • suka buat surprise
  • tak suka cicak *geli*
  • suka makan pedas
  • jenis setia kalau dah suka :)


Saturday, 3 January 2015

Salam Maulidur Rasul .. (Akhlak Nabi Muhammad saw)



ASSALAMMUALAIKUM

hye you all ^_^

SALAM MAULIDUR RASUL ^_^

Hari ini cukup istimewa untuk kita semua..
iaitu hari kelahiran NABI MUHAMMAD SAW..

jom perbanyakkan selawat...
tapi tapi hmmmm
jangan untuk hari ni je taw berselawat tapi biar laaa hari-hari.. paling malas pun lepas solat kita selawat untuk baginda ye..
boleh kan.. eh tak rugi taw.. tapi kita dapat something special taw.. haaa apa dia tu ??

Sabda Rasulullah SAW:
''Sesungguhnya manusia yang paling utama denganku pada hari kiamat ialah yang paling banyak berselawat ke atasku"
[H.R Imam Tirmizi daripada Abdullah bin Masud]


so rugikan kalau orang tak berselawat ke atas nabi... jadi jom hari-hari kita ingat baginda dengan berselawat kepadanya ^_^

dila nak share sikit akhlak Nabi Muhammad SAW..
Moga bermanfaat :)






Akhlak Nabi Muhammad saw (ruj Biografi Lengkap Rasulullah saw oleh Dr Sayyed Muhammad b Alawi Al Maliki)

1. Baginda selalu diam
2. Berbicara ketika perlu
3. Perbicaraannya fasih, ringkas tetapi padat
4. Menghadapkan seluruh tubuhnya bila berbicara dgn seseorang
5. Hatinya selalu sedih (iginkan umat dlm kebaikan dan terlepas dari azab Allah swt)
6. Selalu menundukkan pandangan kerana tawaddu'
7. Berfikir terus menerus
8. Menghargai nikmat sekecil apa pun tanpa memperlekehkannya.
9. Tidak pernah mencela makanan. Apabila suka, Baginda akan makan. Jika tidak, ditinggalkannya tanpa mencelanya.
10. Tidak pernah marah yg ada kaitan dgn urusan dunia.
11. Marah bukan kerana nafsu
12. Apabila kebenaran dipermainkan,  Baginda akan bangkit mempertahankannya
13. Apabila marah Baginda akan memalingkan muka
14. Apabila suka Baginda akan memejamkan mata
15. Tidak pernah berkata kotor, berbuat keji dan melampaui batas
16. Tidak pernah berteriak2 di pasar
17. Tidak pernah membalas kejahatan dgn kejahatan. Malah           Baginda memaafkan & berlapang dada
18. Tangan Baginda tidak pernah memukul selain utk berjihad dijalan Allah swt
19. Apabila menghadapi 2 perkara Baginda memilih yg paling mudah selagi ia bukan dlm perkara maksiat
20. Di rumah, Baginda adalah manusia biasa yg membasuh pakaian, memerah susu & membuat sendiri segala keperluan diri.
21. Ketika duduk atau pun berdiri, Baginda selalu berzikir
22. Raut wajahnya selalu ceria, perangainya dapat dicontohi dgn mudah, lemah lembut & peramah.
23. Tidak pernah bersikap keras dan bertindak kasar, berteriak2 , lebih2 lagi mencela org lain.
24. Tiga perkara yg dijauhi; perselisihan, bongkak & segala yg tidak diperlukan.
25. Tidak pernah mencela & memaki hamun org lain.
26. Tidak pernah mencungkil rahsia org lain.
27. Tidak pernah berbicara kecuali sesuatu yg menjanjikan pahala.
28. Perbicaraannya memukau sesiapa pun yg mendengarnya lalu terpegun seolah2 ada burung melintas di atas kepala mereka.
29. Sesiapa yg melihat  Baginda sepintas lalu akan merasa gerun & hormat terhadapnya
.
30. Sesiapa yg selalu bergaul & telah dekat mengenali Baginda, akan menyayanginya sepenuh jiwa raga.
31. Baginda pasti memberi tempat kpd org yg ingin duduk & tidak membezakan dikalangan mereka.
32. Sesiapa yg meminta sesuatu, pasti dipenuhinya atau jika jika sebaliknya ditolak dgn tutur kata yg lemah lembut.
33. Tangan Baginda selalu terbuka kpd sesiapa shj tanpa pilih kasih. Baginda adalah ayah bagi mereka semua.
34. Dimanana pun Baginda berada, disitu terpancar cahaya ilmu, sikap malu & sabar serta amanah.
35. Tidak ada yg berani meninggikan suara dihadapan Baginda kerana kewibawaan baginda.
36. Semua mengakui keutamaannya kerana ketaqwaannya; menghormati org tua , menyayangi yg kecil, mengutamakan org yg ada hajat, menjaga keperluan & kebajikan org asing.
37. Tidak terus memotong percakapan org lain. Jika ingin memotong,  Baginda hentikan dahulu ataupun berdiri.
38. Paling berlapang dada.
39. Paling tepat dlm berbicara.
40. Paling halus keperibadiannya.
41. Paling ramah & beradab dlm pergaulan & muamalahnya.
(Ruj. Biografi Lengkap Rasulullah saw oleh Dr Sayyid Muhammad bin Alawi Al Maliki)








Thursday, 1 January 2015

SELAMAT DATANG TAHUN BARU AND HAPPY BIRTHDAY !




ASSALAMMUALIKUM..

HYE YOU ALL..

HYE-HYE TAHUN 2015 SELAMAT DATANG *lambai2 tangan* ^_^


*tarik nafas hembus*, alhamdulillah masih di panjangkan umur untuk kita berada dalam tahun 2015..
2014 telah pun meninggalkan kita untuk selamanye..

tiba masanya, kita tutup buku lama kita buka buku baru..
kenangan yang pahit pada tahu 2014 kita lupakan dan buang jauh-jauh..
kenangan manis yang tercipta pada tahun 2014 biar laaa sentiasa tersemat di dalam hati ^_^


tik tok tik tok... menanti pukul 12 tengah malam.. heehehe birthday someone special..

Happy Birthday Che Are !!!

cukup laaa aku dah menyanyi dekat group heeee,
tapi jujur laaa aku betul2 rasa sebak.. sory laaa aku emo sebab ko dah masuk umur 21 tahun
aku tak sangka ko dah besar..
yelaaaa kita kenal dari darjah lagi kan..bila ko dah besar terasa laaa sikit heee..

happy birthday to you Che Are !! ^_^