Tuesday, 28 April 2015

kisah jubah dan penipu


Hye you All :)

hari ni dila nak story sikit pasal kejadian yang baru berlaku semalam..

cerita dia..dila ada seorang kawan dekat hostel ni..
dia first time beli jubah dan baru sekali pakai..
satu hari tu dia nak ambil jubah dia dekat ampaian
tapi dah tak ada !!

dia terus pergi tingkat bawah kot2 jubah tu jatuh..
dia tak berani tuduh sesiapa ..
baju tu hanya boleh jatuh ke bawah kalau naik ke atas tetiba mungkin ada yang membawanya..

tak tahu laaa nak cakap, tgk dia sedih jee..

semalam dila ada kelas.. dila dapat mesej kawan dila ni
dia kata dia dah jumpa jubah dia..

tapi tapi hmm, dia tak berani tegur sebab orang tu pakai jubah tu and and dia berpurdah, lagi kawan dila tak berani nak tegur
takut menuduh..

malam tu kawan dila ni bernekad nak jumpa orang tu sebabnya dia rasa tu memnag jubah dia..
ingat malam sebelum dia pakai jubah tu, dia gosok, di sedai elok-elok sebab tu jubah pertama dia ada mesti laaa sayang..

akhirnya malam semalam kawan dila ni tegur orang tu..
dia tak mengaku, putar belitkan cerita..
kawan dia cakap-cakap, lama-lama dia mengaku..

nak tahu kenapa kawan dila seberani tu..
sebab dia ingat kata ustazah dia..
bila barang kita hilang terus buat solat hajat.. minta sama ada barang tu di pulangkan  dengan tangan orang tu sendiri atau orang tu pakai barang kita yang hilang tu

kawan dila minta dalam solat tu, supaya orang tu pakai jubah dia..
Allah tu Maha Adil, selang bebrapa hari Allah tunjuk depan mata dia sendiri siapa yang pakai jubah tu..

itulah cerita dial kali ni..
tak kira laaa awak tu bertutup habis atau tidak
tapi kalau mencuri barang orang tu tetap salah !!!!!



Tuesday, 21 April 2015

kawan nak kahwin


HYE YOU ALL :)

sekarang lagi busy dengan projek, assigment semua
tak pe hari ni dapat juga curi masa untuk tulis blog :)

tajuk hari ni nak story pasal kawan nak kahwin dah!

umur dila baru 21 tahun.. bila dapat tahu kawan nak kahwin
rasa macam, mudanyaaaa
alaaaa sedih sikit je, yelaaa kawan nak kahwin kan

lepas kahwin confirm busy dengan family, dulu ada satu family
dah kahwin nanti dah ada dua family pulak kan..

mesti banyak tanggungjawab kena pikul
best kan tengok orang dah jumpa jodoh and nak kahwin dah..

best moga hari dan masa tu akan dila lalui satu hari nanti heeee

moga dapat jaga hati ni sehingga jumpe dengan calon yang sebenarnya..
in shaa ALLAH :)






Friday, 10 April 2015

Petua : Isteri-isteri sentiasa macam anak dara


HYE YOU ALL..

Petua untuk ibu-ibu di luar sana heee... :)))

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra 
Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah. ('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan)
Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya: Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.
Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:
(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,
(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),
(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,
(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.


semoga ada manafaatnye




Thursday, 9 April 2015

Rasa Rendah Diri


HYE YOU ALL ^_^

sebenarnya dua tiga hari ni rasa rendah diri sangat hmmm
dila masuk study ni, jadual tak pernah sama dengan sesiapa
means setiap kelas dila akan jumpa orang yang berlainan
tak pernah sama..
jadi nya dila tak ada group yang kekal..
nak happy-happy jauh laaa..

selalunya masuk kelas dengar pensyarah mengajar and then balik..
kalau orang dah ada kawan or group masing-masing mesti ajak pergi makan ke..
bestnya.. tapi mesti ada sebab kenapa dapat jadual gitu..

sabar laaa wahai hati... nak dekat final dah..
hmmm sodih sedikit....

Friday, 3 April 2015

nak mesej ke tak

 
hye you all :)
 
nampakkan lama dah tak update ni walaupun dua hari je heee..
so macam mana permulaan bulan april ni.. dila tahu faham-faham, mesti nak cakap pasal keadaan ekonomi sendiri kan..
sama laaa, hmmm.. nak buat macam mana , terima laa semuanya dengan hati yang redha :)
 
ok, sebenarnya dila ada seorang kawan baik masa form 6 and kami sama university and kami sama bangunan juga..
mula-mula masuk sini ada dila mesej dia, Tanya itu ini..
lepas tu lama-lama dila rasa macam
'kenapa aku je rasa nak mesej dia ni, dia tak ingat kat aku ke'
kawan dila ni perempuan.. hmmm
tak kan laaa bila dah dapat kawan baru lupa kawan lama kan..
 
kadang-kadang rasa malu ni bila asyik Tanya khbar dia, dia macam tak je.. sabra-sabar
tak pe laaa.. kita think positif je laaa..
sebaik laaa kawan..
in shaa Allah , still juga ambil berat pasal dia..  :)
 
 

"Segmen Bloglist Mei-Jun 2015 by CN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Segmen Bloglist Mei-Jun 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Mei-Jun 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 1 April 2015, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 April 2015, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya :