Sunday, 31 August 2014

Tiba-tiba Rindu

Hye You All ^_^

entry kali ini nak felling-felling kejap ahahaha

kita dari sahabat yang suka bergaduh
tiba-tiba wujud perasaan yang luar biasa antara kita
kita bersua dan selalu lepak sesama masa form 3 sahaja
kemudian kita berdua sama-sama duduk asrama yang berbeza

walaupun kita jauh, tapi hubungan kita masih baik
tapi kenapa setelah 5 tahun
engkau tinggalkan aku macam tu sahaja..
serious pedih apa yang ko buat dekat aku sekarang



but now hampir 2 bulan kita membawa haluan masing-masing
sory hmmm aku rinduu :(




Saturday, 30 August 2014

Sepupu wedding #part1

Hye You All ^_^

hari ini pagi-pagi dah bersiap nak pergi majlis akad nikah sepupu
sampai-sampai sepupu dila sorang ni buat marhaban.. anak dia naik buaian..
lama juga laaa..

so akad nikah ni.. lepas zohor tadi..
hehe sebenarnyakan ni kali pertama dalam hidup dila tengok orang akad nikah secara live ahaha
 

ahahaha yang jadi masalah pula, dila yang beria sebak bila
 tok kadi cakap SAH! 
macam dila pula yang kahwin nye.. ahahha..






Tahniah sepupu!! ( sepupu dila yang pengantin perempuan)  ^_^

esok kenduri belah perempuan.. malam ni semua keluarga belah mak dah balik..


ahahahaha sory abaikan sahaja gambar ni cewahhh hehehe

#esok continue sepupu wedding part2



SEGMEN BT BLOGLIST SEPTEMBER

Hye You All  ^_^


jom join you all :D

SEGMEN: Kapas Putih September Bloglist



Segmen ni berakhir pada 7.59 am, 2 September 2014.



Thursday, 28 August 2014

Surprise! surprise!


 


Assalammualikum..
Hye You All ^_^
 
 semalam lagi akak saudara dila call 
tanya area taiping ni mana kedai bunga yang buat penghantaraan
 
errr *blur* ahahaha sory laaa akak
dila pun baru pindah taiping 2 bulan, tak sempat nak jalan-jalan lagi..
 
dila pun tanya.. awat cari kedai bunga pula.. akak saudara dila ni duduk dekat putrajaya
so pakwe dia pula kerja dekat taiping..
 
haaa ada laa tu tiba-tiba minta tolong cari bunga kan hehehe
orang bercinta *paham2* ahahaha
 
so dila pun setuju tolong akak saudara dila ni buat surprise dekat pakwe dia
nak di jadikan cerita.. nak cari bunga pun ambil masa 2 jam
yang akak saudara dila ni call tak nak mahal, so cerita nak macam tu macam ni
ahahaha nak decide dengan orang kedai tu pun samapi dia pening ahaha
 
 
 
tadaaaa ni laa bunga nye ^_^
 
ahahaha nak tiga kuntum bunga ros lagi tu..
aishhh ikut kan aje ahahaha..
 
after tu akak saudara dila kata tak kan nak bagi bunga je kan..
so decide pergi pizza order pula dua pizza yang besar ok!
 
aishhh sorang je nak nak makan tapi order banyak aaaa 
suruh share kot ahahha.. tak ada laaa memang dua besar pizza tu untuk boyfriend dia
 
akak saudara dila ni just bagi arahan melaui call je
hehehe tapi semuanye berjalan dengan lancar..
 
so tiba laa masa nak surprisekan nye hehehe..
sebelum tu pakwe akak saudara dila ni doktor dekat hospital taiping
tapi senang je cari..
sampai dekat kaunter tu
dila cakap
 
''maaf ye nurse sy nak jumpa doktor bla bla bla''
 
lepas tu semua nurse buat bodoh jer.. aishhh mybe terkejut tiba-tiba bawa bunga dengan pizza bagaikan ahahha..
 
''nurse sy nak jumpe dengan doktor ni''
 
baru laa seorang nurse ni pergi panggil..
dila dengan mak and adik dila pun tunggu dekat depan tu
 
and what ahahaha.. pakwe akak saudara dila ni nampak je kami
muka terkejuttt sangat..
and kalau doktor muda handsome siapa tak terpegun weiii ahaha
aishhh tak baikk pakwe orang tu ahahaha..
 
bila kami bagi, dila terkejut, malu-malu, senyum tu sampai ke telinga
 
ahahahaha misi nak surprise kan orang berjaya..
tapi rugi tak tangkap gambar muka time terkejut tu hehehe..
tak pe laaa.. dila belanja gambar dila je laa denga bunga yang dila tempah dekat keda tadi hihi
 
 
 
 
ahahhaha muka macam nak kena sepak-sepak jer 
hihihi teruja dapat pegang bunga macam gitu ^_^
 
 
 
 
 


 

"Segmen Jom Blogwalk ! #2 by Mellya"

Assalammualikum..
Hye You All ^_^

http://mellyareenza.blogspot.com/2014/08/segmen-jom-blogwalk-2-by-mellya.html


jom join you all :D


Wednesday, 27 August 2014

Segmen Blogwalking Bulan Kemerdekaan

Assalammualikum..
Hye you all :D


http://hanyadihatiku.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-bulan-kemerdekaan.html

Tarikh Tamat : 31 Ogos 2014



Segmen Mrs. Mustache Bloglist

Assalammualikum ..
hye you all ^_^
 
http://cicaktersepit.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
 

dila tag :

http://karyamahirah.blogspot.com/

http://mimbarhatiku.blogspot.com/

http://cikmanissweet.blogspot.com/

jom join ..

Tarikh tutup 1 September 2014



"SEGMEN : BIAR SAYA TOLONG CIK FARRA"

Assalammualikum..
hye you all ^_^



 dila tag :




jom join you all :)




Segmen Blogwalking : When I Was A Kid by Aina Akmal

Assalammualikum
hye you All ^_^
http://nurainahanis.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid.html
 segmen kali ini kena ceritakan kisah time budak-budak dulu..
huhu banyak tu ada yang best, sedih, tak best ahaha macam-macam laaa..

tapi kali ni dila nak share satu cerita masa dila budak-budak dulu
huhu jemput baca :D :


Masa kisah ni dila darjah 3 atau 4 macam tu laa.. time ni macam blur-blur je lagi dekat bumi ni.. orang suruh buat itu ini ikut jer tak reti nak membantah.. kisah ni bukan kisah happy or apa kira macam pengajaran sikit
masa kecik dulu biasa laa kena pergi kelas mengaji kan,hujung minggu pun kena mengaji.. dila pun pergi laa kelas mengaji dengan adik beradik dila.. sampai-sampai jer, alamak ramai nye, lama laa kena tunggu ni.. tunggu punya tunggu tiba2 mak cik yang mengajar dila ni panggil,..
dila pun datang dekat dia.. dia kata ramai lagi ini, so dia suruh anak lelaki dia yang ajar dila.. tak silap dila laa, anak lelaki mak cik ni dah sekolah menengah rasanye time tu sebab dia memang tua dari dila.. lepas tu dila tengok anak lelaki dia, dia kata dia ajar dalam bilik..serinagt dila masa tu hati dila asyik berkata-kata kenapa tak sekali dengan yang lain.. so dila ikut laa anak lelaki dia ni masuk bilik..

bila dah masuk, dila duduk.. dia tutup pintu.. hati rasa macam berdebar jer memanjang serious dila dapat rasa time tu.. ok mengaji macam biasa laa.. and tiba-tiba yang dila masih ingat apa yang dia cakap..''kejap-kejap ada semut dekat belakang''.. dila pun toleh.. dia cakap ''tak pa biar dia tolong'' so dila ketepi sikit bagi dia ambil semut dekat belakang dila.. dia kata ''jangan gerak'' dengan bodoh nye dila tak bergerak.. so dia bangkit kiranye dada dia dengan muka dila dekat sangat-sanagt and dila dapat bau minyak wangi dia, macam tu dekatnye..kira macam dila ada bawah dada dia.. lepas tu dia kata dah tak ada dah.. lepas tu mengaji macam biasa.. lepas tu dia kata ada semut lagi and dia pun buat macam tadi.. so far dia tak sentuh pun dila.. banyak kali dia cakap ada semut dekat belakang dila, tapi dila tak tahu apa yang dia buat dekat belakang dila, sebab dia tak kasi toleh.. time tu dila serious blur.. lama dalam bilik tu baru adik dia masuk, lepas tu dila kata nak balik dah..

masa dalam perjalanan balik tu, tak tahu kenapa hati berdebar rasa macam perasaan tu takut sanagt..balik tu dila tak cerita dekat siapa2 pun.. esok harinya mak cik tu suruh mengaji dengan anak lelaki dia lagi, dila terus cakap tak nak.. dila tak tahu tapi dila takot.. tengok je muka anak mak cik tu, rasa takot, tak tahu nak terang macam mana rasa takot tu..
lepas tu dila pindah..tak jumpa dah.. tapi family dila still contact family mak cik  tu.. masa dila form 2 kot..dila dapat tahu anak lelaki mak cik tu exciden .. tapi still hidup sekarang tangan belah kanan dia tak boleh berfungsi hanya dapat guna tangan kiri jer.. masa pergi melawat perasaan takot tu ada macam fobia tengok anak lelaki dia mak cik ni, rasa takot..

after tu, dila cerita dekat mak dila.. mak dila kata kenapa tak cerita dari dulu.. bila dila makin besar dan boleh berfikir baru dila tahu.. orang kalau nak ambil kesempatan dekat sesiapa pun dia boleh.. sekarang pun budak kecik pun dah jadi mangsa.. Ya ALLAH, patut masa kecik dila rasa takot tapi tak tahu takot apa.. masa kecil-kecil memang tak tahu apa, yang tahu main-main lepas tu tidur.. tak tahu pasal ambil kesempatan ke apa..untuk cerita dila ni mungkin anak lelaki dia tak buat apa, tapi dalam keadaan macam tu perasaan tu dah rasa takot sangat-sangat

tu laa kisah dila dari kecik yang dila tak kan lupa walaupun umur dah 20 tahun..sebab tu dila tak berapa banyak kawan lelaki.. sebab ada satu perasaan takut dengan lelaki ni.. tu je laa ceritanya.. so sesiapa ada anak perempuan jaga lah elok-elok, yang masih anak dara kena pandai jaga diri ok.. sebab kita ni perempuan ramai yang nak ambil kesempatan..

the end hehe ^_^ 

Saturday, 23 August 2014

Rindu awak 200% dengan kejadian MH17??


Salam.. 
masih kita merasai kesedihan atas kejadian MH17..
Ya Allah, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..
semoga keluarga mangsa sentiasa tabah berdepan dengan ujian ALLAH..



bila dila baca ni meremang bulu roma
terus tak jadi nak tidur hmm.. 
kejadian yang kebetulan sangat dengan cerita rindu awak 200%

Al-Fatihah untuk semua mangsa kejadian MH17
semoga arwah di tempatkan di klangan orang beriman
Amin..






Monday, 11 August 2014

Sunday, 10 August 2014

TIPS BERURUSAN DENGAN LELAKI AJNABI


sahabat-sahbatku sekalian.. 
macam tajuk dekat atas tu 
'TIPS BERURUSAN DENGAN LELAKI AJNABI'

huhuhu, sedikit info yang dila dapat dari usrah 
semoga bermanfaat untuk semua ye..
walaupun dila masih tak dapat ikut 5 tips ni
tapi kita berusaha ye..


1. elakkan berurusan dengan lelaki. kalau ada peluang untuk minta tolong dengan perempuan , mintalah tolong dari perempuan. kalau keadaan yang memerlukan kudrat lelaki, maka terpaksalah minta tolong dari lelaki.. contohnya: repair kereta, angkat benda berat dan sebagainya

2. kalau terpaksa contact orang lelaki, gunakanlah medium perantaraan dalam bentuk tulisan seperti SMS, EMAIL atau nota kecil.. guanakn perkataan formal.. elakkan bercakap melalui telefon kerana suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa lelaki

3. tundukkan hati : Apabila terpaksa berurusan dengan lelaki , kita sepatutnya merasa bulu roma kita meremang, kerana takut kepada Allah. waktu berdepan dengan mereka banyak-banyaklah berdoa ''Ya Allah, janganlah kau buatkan lelaki ni tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya dari panahan syaitan''

4. tundukkan pandangan.be careful dengan pandangan mata.. elakkan memandang mata lelaki semasa bercakap supaya mata kita tidak bertembung..

5. cepatkan urusan.. apa-apa kerja nak dibuat bersama dengan team lelaki..siapkan cepat-cepat then pergi.. perbincangan buatlah di tempat yang proper dan berurusanlah secara professional..

itu sahaja yang dila dapat share dari group usrah..
semoga bermanfaat untuk kita semua..
dan peringatan untuk diri dila juga
yang sentiasa lalai ni..

semoga kita berusaha menjadi yang terbaik dari hari ke hari :D

"Segmen Bloglist : Cerita Adinda Baizura Mazlan"




JOM-JOM KITA JOIN SEGMEN BLOGLIST NI PULA..

SALAM PERKENALAN DARI DILA :D

blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah



JOM JOIN RAMAI-RAMAI :D

"Segmen Bloglist August irrayyan.com"




JOM SAMA-SAMA KITA MERIAHKAN LAGI
Bloglist August irrayyan.com ^_^





Saturday, 9 August 2014

Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik


sahabat bloggerku sekalian..
macam mana raya yang ke 12 hari ini?? still dapat duit raya lagi ke?? hihihi

macam tajuk dekat atas tu, sering kali kita dengar
'' PEREMPUAN YANG BAIK UNTUK LELAKI YANG BAIK''

yup, bila kita nak dapat pasangan yang baik , yang setia,  kita yang terlebih dahulu perbaiki semua tu dalam diri kita..
Allah lebih tahu apa yang terbaik untu hambanya..


from: goggle


dila ada terjumpe satu artikel dari sahabat blogger juga
credit: mayanadiaazmi


"Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik." 


(Surah an-Nur' ayat 26)


Itulah janji Allah S.W.T buat semua manusia. Seandainya kita menginginkan isteri atau suami yang baik, kita haruslah terlebih dahulu menjadi seorang yang baik. Tak mungkin seorang yang baik akan mendapatkan wanita yang tidak baik atau sebaliknya. Seandainya kita masih meragui kalimah Ilahi, kalimah siapakah lagi yang tinggal untuk kita ikuti?



Akhawat sejati, percayalah. ALLAH lebih mencintaimu. Tidak rugi tinggal lelaki, yang tidak reti menghargaimu. Persiapkan diri menjadi solehah. Pasti yang soleh akan menjejaki kamu. Aku turut bersimpati dengan sahabat-sahabatku yang terlalu taksub dengan cintanya. Teringat kisah lama. Kita aku belajar dahulu.


"Nampak kamu resah sahaja? Ada masalah ke? tanyaku pada seorang sahabat. 


"Teman lelaki saya mesej dengan perempuan lain. Dia ajak perempuan tu keluar. Siap ayat bermanja-manja lagi. Saya tak sangka dia akan begitu pada saya. Saya terlalu percayakan dia."


"Tinggalkanlah dia. Dia tak layak untuk awak. Awak boleh dapat yang lebih baik." nasihat aku kepadanya.


"Tidak, saya takkan tinggalkan dia. Saya akan rebut balik dengan perempuan itu untuk dapatkan kekasih saya. Dia milik saya saya seorang! Saya dah buat macam-macam untuk dia. Takkan saya nak lepaskan dia pada wanita itu begitu sahaja?"


Aku terdiam. Kasihan sahabatku. Nasihat ku tidak dipedulikan. Moga Allah memberi hidayah kepada kamu. 


Awal perkenalan lagi dia mampu mainkan kamu? Bagaimana jika kalian bernikah nanti? Apa bukti yang dia akan setia dengan kamu? Fikir baik-baik. Please think twice before you do something. 


ALLAH, ALLAH, ALLAH..
bila dila terbaca kisah yang di tulis oleh kak maya ni..
dila menagis, menagis..

dila pernah ada terniat nak rebut balik dengan perempuan yang dah ambil kekasih dila dulu
Ya Allah, dila bersyukur sebab dila tak berebut nak ambil balik..

walaupun hati sakit, macam-macam fikir..
dila bersyukur sebab tak ambil tindakan yang paling bodoh itu..
dila hanya fikir satu.. "JODOH''
kalau dila dengan dia memang ada jodoh, kami pasti akan bersatu juga
tak kira sekarang dia dengan siapa
kalau Allah kata dia jodoh ku, 
banyak halangan mana pun, sesukar mana pun..
pasti menjadi milikku..

aku tak nak berebut, aku tak nak di pandang perempuan yang tidak tahu malu..
please perempuan-perempuan di luar sana..
even korang tengah putus cinta macam dila sekarang ni..
please2 kawal diri and jangan sesekali ambil tindakan yang paling bodoh..

perempuan ni ada maruah.. jaga maruah kita ye sayang-sayang ku..
kalau dia bukan jodoh kita,  percaya yang Allah dah sediakan seseorang untuk kita
percaya laaaa.. Allah tu maha adil..


from: goggle


Thursday, 7 August 2014

Idea! Idea! Idea!


alhamdulilah hari ini dah raya yang ke-11 dah kita ye hihi..
haaa hujung minggu ni ada ke yang buat rumah terbuka??

hehehe kalau sesiapa yang buat area utara ni, ajak laaa cik ni ahahahhaa
(gurau-gurau) hihi

hari ini, dila rasa boring pulaa.. asyik dok melayan perasaan ni letih juga hmmm

duduk dekat rumah online punya online..
tiba-tiba ting!!!!

haaaa, dila dapat idea hihihi..

sekarang ni kan dila kerja duduk rumah je
tapi dila ada laaa juga buat bisnens online
alhamdulilah sebelum raya dapat sambut yang menggalakan..
tapi lepas raya dah stop..

tapi dila dapat satu idea..
to be continue.....


Wednesday, 6 August 2014

Kisah sebelum raya..

ok hati sekarang ni memang nak menulis..
emmm nak cerita apa ye..
haaaaa fikir punya fikir terhasil tajuk macam dekat atas ni
hihihi..

kisah sebelum raya:

seminggu lagi nak raya - 'mak, angah tak rasa laaa mood nak raya tahun ni'
                                   'aishh kamu ni tak baik ada perasaan macam tu'

sehari lagi nak raya - pelase laaa mood oiii bagi laaa aku rasa mood raya tahun ni

Hari Raya sudah tiba- menangis di pagi raya, mood still tak ada kenapa ni

apa yang dila ingat, mak dila cakap.. kita kena sambut hari raya ni dengan perasaan gembira.. walaupun dila tak rase happy tapi dila cuba hidupkan suasana hari raya tu..
Alhamdulilah walaupun seminggu lagi nak raya still tak dapat mood raya tu..
tapi bila tiba hari nya.. perasaan tu datang sendiri..
*di sudut hati yang jauh perasaan happy tu tak sehappy raya yang lepas*



try cari mood raya..

huhuu, tak pe.. yang masih mood beraya tu, Selamat Hari Raya!!!!
puasa 6 jangan lupa ye ^_^


Gambar Hari Raya Pertama

dila faham hari ni dah raya kesepuluh..
huhuhu kesian taw baru sekarang nak cerita raya pertama punya kisah =,=

emm nak cerita apa ye, raya kali ni tak meriah macam sebelum-sebelum ni..
tak ada yang menarik..
melawat saudara-mara je..
sedih taw *lap air mata*

just nak share gamabr-gambar raya pertama: 






tahun ni tema warna coklat..
idea my mom tahun ni..

raya haji nanti pula warna pink
hihihi dah fikir awal-awal dah :)


Monday, 4 August 2014

adakah dia bukan untukku??

SALAM..
haaaa ada yang masih dalam mood raya lagi??
kalau dila hihihi dah tak ada mood raya dah..
sedihkan hmmm, nak buat macam mana
raya tahun ni tak seseronok raya yang lepas-lepas
rasa macam sedihh je raya kali ini..
hmm macam tajuk dekat atas tu..
adakah dia bukan untukku??
betulll ke dia bukan untuk aku lagi??
  
korang pernah rasa tak, perasaan macam
someone yang korang rapat sangat-sangat lepas tu menghilang tanpa khbar berita
tapi sebenarnye dia tengah bahgia dengan orang lain
tapi-tapi dila sedih kesunyian di sini..
5 tahun kenal, tup tup jadi macam ni..
memang tak ada harapan untuk berbaik
rasa sedihhh sangat..
di sudut hati
rasa nak berbaik semula and back to normal balikk..
tapi sekarang dh macm mustahil boleh berbaik balik..
tak tahu nak buat ap dah..
adakah dila patut give up dari semua ni???
and biar dia bahgia dengan orang lain 
rasa betul2 sedih
 hmmm

''Segment BlogWalking Ogos By Karya Mahirah''

 
 
 
http://amysigadisweird.blogspot.com/2014/08/segment-blogwalking-ogos-by-karya.html
 
 jom kita BlogWalking :D
 
 
 
 

SABAR WAHAI HATI

  
SALAM..
indahnya apabila kita bersabar..
dila tahu susah sebenarnya kita nak bersabar
lebih-lebih lagi bila kita tengah marah memang susah nak sabar..
tapi apabila kita sabar dan terus cuba untuk bersabar
in shaa Allah hati kita akan tenang..


bersabar laaa dengan apa yang kita tengah lalui sekarang..
Allah itu tahu apa yang terbaik untuk umat dia..
sentiasa bersangka baik dengan ALLAH..

sabar ok, walaupun susah tapi try bersabar juga..







Friday, 1 August 2014

Salam Aidilfitiri from dilakhir

 
Salam Aidilfitri untuk semua kawan blogger dila..
 
eh dah masuk raya kelima ye baru nak wish.. hehehe
still raya lagikan, hihihi
 
sory ahahaha takk tahu laaa apa yang busy sangat laaa
sampai entry raya pun tak update-update
ni pun raya ke-5 baru update ahahhaa
sedangkan blogger lain mesti berlumba-lumba update entry pasal raya
aishhh ketinggalan aku ni ishhhh
 
tak pe, next entry dila cerita puas-puas pasal hari raya
dari hari raya pertama hinggga laa raya seterusnya..
 
SELAMAT HARI RAYA KORANG!! :D