Thursday, 24 December 2015

Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)
JAWAPAN SALAH:
“Because I like to work here. I like this job. I love this industry”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.

2. Tell us about yourself/ Introduce yourself (Perkenalkan diri anda)
JAWAPAN YANG SALAH:
“My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”

3. What did you quit your last job? (Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)
JAWAPAN SALAH:
“I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”
PERINGATAN: Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.
APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”

4. Where do you see yourself in five years? (Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)
JAWAPAN SALAH:
“Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field

5. What’s your greatest weakness? (Apa kelemahan terbesar anda?)
JAWAPAN YANG SALAH:
“I tend to put things to the very last minute.”
PERINGATAN: Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”

6. What salary are you looking for?
JAWAPAN YANG SALAH:
“I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”

7. Why should I hire you?
JAWAPAN YANG SALAH:
“Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”

Friday, 11 December 2015

Outing with friend

Assalam.. ku sangka kan kawan aku ajer yang bakal nak kahwin, kawan mereka jugaa.. so busy laa teman dema cari bajuuu :D:D♥♥

Saturday, 12 September 2015

mana menghilang ???


hai hai semuaa :))

alhamdulilah finally dapat juga update setelah 2 bulan lebih tak update..
mana hilang dila selama ni??

hehehee ada je, kadang-kadang terasa dah nak update blog tapi tu laaa
tangan ke lain pula and then tambah pula denga busy nyaa..

sekarang dila baru je masuk balik study untuk sem 2
sebab tak biasa  hidup dalam dunia Universiti kan,
jadi kita biasakan diri.. alhmdulilah semuanya okk

and sekarang pun dapat juga online 
sebab internet dah ada..
banyak sangat nak share..

semoga kalian semua berada dalam keadaan sihat..
salam ^_^

kita jumpa di next entry ye :))

Tuesday, 30 June 2015

Korang berjaya sehingga hari ni....




Korang berjaya sehingga hari ni, bukan semata-mata sebab usaha korang sangat pun..

Tapi faktor yang paling banyak membantu korang berjaya sehingga hari ni antaranya,

1. Doa mak ayah korang.
2. Doa ramai manusia untuk korang kesan daripada korang tolong mereka.

Sama ada orang miskin yang lapar korang bagi makan,
sama ada anak yatim yang kesunyian, korang usap kepala mereka.
sama ada kawan korang yang susah, korang mudahkan urusan dia.
sama ada motor orang rosak tepi jalan, korang tolong tolak pergi bengkel.
sama ada korang bagi kucing makan.
dan banyak lagi.

Kesimpulannya,

Jangan berlagak sangat bajet korang berjaya hari ni semua hasil daripada daki peluh korang.

Boleh jadi ia sebab doa orang lain. Jadi jangan pernah ambil ringan untuk buat baik. Buat je baik walaupun hanya bagi makanan pada kucing kat kedai mamak.

p/s : dan sebab paling utama of course sebab Allah yang tolong kita semua.



MOGA BERMANFAAT UNTUK KALIAN..
#sharedaritarbiahsentap

RAMADHAN: PAHALA vs MAKSIAT



Ramadhan ni, ramai orang selalu fikir untuk banyakkan ibadah untuk tambah pahala.

Nak khatam quran dua tiga empat kali.
Nak sedeqah banyak-banyak.
Nak iktikaf lama-lama.
Dan lain-lain.

***

Tapi, ramai yang tak fikir untuk tinggalkan maksiat.

Yang merokok masih merokok.
Yang tak pakai tudung masih tak pakai tudung.
Yang pakai tudung tapi masih tak sempurna, tak tutup aurat sempurna.
Yang tengok video lucah masih tengok video lucah.
Yang couple masih couple siap buka puasa sama-sama.
Yang ikhtilat couple islamik masih menggunakan alasan agama untuk terus bercouple bajet islamik.

***

Kenapa ye?



Kebaikan itu bukanlah diukur semata-mata dengan banyaknya amalan kebaikan yang dilakukan oleh seseorang itu.

Tetapi, ia diukur dengan banyaknya dosa dan jahiliyyah yang ditinggalkan.


Kerana orang yang banyak melakukan kebaikan belum tentu dapat meninggalkan maksiat kepada Allah.

Tetapi orang yang mampu mebinggalkan maksiat kepada Allah dan jahiliyyah dalam dirinya sudah tentu akan melakukan kebaikan.


Dengan meninggalkan maksiat dan jahiliyyah dalam diri anda, anda telah melakukan kebaikan yang paling afdhol. Kerana jalan melakukan kebaikan dan meninggalkan keburukan merupakan jalan yang satu!


Ingat.

"Ramai orang boleh buat ibadah, tapi tak ramai orang boleh tinggalkan maksiat...."

Moga kita semua di beri kekuatan untuk tinggalkan maksiat di bulan ramadhan ini, seterusnya istiqomah sampai mati!



MOGA BERMNAFAAT UNTUK KALIAN..
#sharedaritarbiahsentap







Nasihat saya kepada lelaki dan perempuan yang belum berkahwin..



Nasihat saya kepada lelaki dan perempuan yang belum berkahwin..
Sebelum berkahwin,

1. Ubah diri sendiri dulu. Jangan mengharap bakal pasangan korang yang akan bimbing korang.

Taubat sungguh-sungguh. Jangan tungguh lepas kahwin baru nak tutup aurat, baru nak taubat bagai.

2. Perkahwinan tu adalah SUCI. JANGAN hiasi jalan perkahwinan dengan jalan yang KOTOR dan MAKSIAT seperti ikhtilat, dating, couple dan sebagainya walaupun dah bertunang.

Kalau dah tunang sekalipun, ikhtilat tetap kena jaga macam biasa,
Kami pernah jumpa case yang pasangan bertunang ni, seminggu lagi nak kahwin, tapi dah terlanjur.

Kemudian 2 hari sebelum nak kahwin, putus tunang sebab tiba-tiba lelaki tu kahwin dengan orang lain.

Perempuan tu terus rasa nak bunuh diri,

Ini bukan drama atau novel. ini REALITI.

Moga Allah pelihara kita dan kita dan kita...




moga bermanfaat untuk kalian..
 #sharedaritarbiahsentap

Friday, 15 May 2015

AKU SEORANG KAKAK YANG GARANG !


HYE YOU ALL :)



aku memang seorang kakak yang garang..

pernah adik bertanya: 
'angah, acik tak lawa ke, kenapa tak ada orang sukakan acik'
'angah, kawan acik dia ada couple'

itulah yang adik dila selalu persoalakn..

untuk adik-adik ku sayang.. 
angah menjadi seorang yang garang bersebab, sebab angah tahu adik-adik angah tak pernah makan kata kalau dengan cara lembut, masuk teling kanan keluar telinga kiri.. angah tak akan ajar adik-adik angah bercinta atau berelfie terlebih.. biarlah tak ada orang yang memerhati kamu sekarang, tapi Allah sentiasa melihat kamu, kerana kamu tak pernah buat perkara yang ALLAH larang..
hati kamu, kamu jaga.. angah tak nak adik-adik angah tersilap langkah macam angah dulu..
percaya pasal jodoh, ALLAH dah tetapkan yang paling layak untuk kita..
jadilah seorang perempuan yang tidak di pandang, tapi di sisi ALLAH kamu yang ALLAH pandang..
percaya cakap angah, sebab angah dah merasai semua tu..
ini lah tanggungjawab angah sebagai seorang kakak.. dan angah tak akan biar adik-adik angah terjebak dengan dosa atau maksiat kerana angah nak kita berjumpa and bersama-sama di syurga ALLAH..
love u  :)














Tuesday, 12 May 2015

berminggu tak update


HYE YOU ALL :)

nampak sangat dah lama tak update nya..
hee, busy bila dah jadi seorang pelajar ni..
tidur pun dah lama tak cukup ni heee

tak apa tinggal 2 week je lagi nak final exam..
after ni boleh laa tidur dengan secukupnya :)

sepanjang dila berada di sini.. nak dekat habis dah sem ni..
banyak taw dila belajar, walaupun dila banyak memerhati sahaja..

dila kadang-kadang tak faham maksud 'kawan' bila ada dekat sini..
dia cakap dia dengan orang tu berkawan, tapi belakang orang tu dia mengata
 semua 

bagi dila, orang macam ni laaa tak boleh nak di buat kawan..

i hope dapat mencari seorang kawan yang benar-benar kawan dekat sini..
that all form me.. have a nice day you all :)

Tuesday, 28 April 2015

kisah jubah dan penipu


Hye you All :)

hari ni dila nak story sikit pasal kejadian yang baru berlaku semalam..

cerita dia..dila ada seorang kawan dekat hostel ni..
dia first time beli jubah dan baru sekali pakai..
satu hari tu dia nak ambil jubah dia dekat ampaian
tapi dah tak ada !!

dia terus pergi tingkat bawah kot2 jubah tu jatuh..
dia tak berani tuduh sesiapa ..
baju tu hanya boleh jatuh ke bawah kalau naik ke atas tetiba mungkin ada yang membawanya..

tak tahu laaa nak cakap, tgk dia sedih jee..

semalam dila ada kelas.. dila dapat mesej kawan dila ni
dia kata dia dah jumpa jubah dia..

tapi tapi hmm, dia tak berani tegur sebab orang tu pakai jubah tu and and dia berpurdah, lagi kawan dila tak berani nak tegur
takut menuduh..

malam tu kawan dila ni bernekad nak jumpa orang tu sebabnya dia rasa tu memnag jubah dia..
ingat malam sebelum dia pakai jubah tu, dia gosok, di sedai elok-elok sebab tu jubah pertama dia ada mesti laaa sayang..

akhirnya malam semalam kawan dila ni tegur orang tu..
dia tak mengaku, putar belitkan cerita..
kawan dia cakap-cakap, lama-lama dia mengaku..

nak tahu kenapa kawan dila seberani tu..
sebab dia ingat kata ustazah dia..
bila barang kita hilang terus buat solat hajat.. minta sama ada barang tu di pulangkan  dengan tangan orang tu sendiri atau orang tu pakai barang kita yang hilang tu

kawan dila minta dalam solat tu, supaya orang tu pakai jubah dia..
Allah tu Maha Adil, selang bebrapa hari Allah tunjuk depan mata dia sendiri siapa yang pakai jubah tu..

itulah cerita dial kali ni..
tak kira laaa awak tu bertutup habis atau tidak
tapi kalau mencuri barang orang tu tetap salah !!!!!



Tuesday, 21 April 2015

kawan nak kahwin


HYE YOU ALL :)

sekarang lagi busy dengan projek, assigment semua
tak pe hari ni dapat juga curi masa untuk tulis blog :)

tajuk hari ni nak story pasal kawan nak kahwin dah!

umur dila baru 21 tahun.. bila dapat tahu kawan nak kahwin
rasa macam, mudanyaaaa
alaaaa sedih sikit je, yelaaa kawan nak kahwin kan

lepas kahwin confirm busy dengan family, dulu ada satu family
dah kahwin nanti dah ada dua family pulak kan..

mesti banyak tanggungjawab kena pikul
best kan tengok orang dah jumpa jodoh and nak kahwin dah..

best moga hari dan masa tu akan dila lalui satu hari nanti heeee

moga dapat jaga hati ni sehingga jumpe dengan calon yang sebenarnya..
in shaa ALLAH :)






Friday, 10 April 2015

Petua : Isteri-isteri sentiasa macam anak dara


HYE YOU ALL..

Petua untuk ibu-ibu di luar sana heee... :)))

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra 
Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah. ('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan)
Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya: Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.
Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:
(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,
(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),
(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,
(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.


semoga ada manafaatnye




Thursday, 9 April 2015

Rasa Rendah Diri


HYE YOU ALL ^_^

sebenarnya dua tiga hari ni rasa rendah diri sangat hmmm
dila masuk study ni, jadual tak pernah sama dengan sesiapa
means setiap kelas dila akan jumpa orang yang berlainan
tak pernah sama..
jadi nya dila tak ada group yang kekal..
nak happy-happy jauh laaa..

selalunya masuk kelas dengar pensyarah mengajar and then balik..
kalau orang dah ada kawan or group masing-masing mesti ajak pergi makan ke..
bestnya.. tapi mesti ada sebab kenapa dapat jadual gitu..

sabar laaa wahai hati... nak dekat final dah..
hmmm sodih sedikit....

Friday, 3 April 2015

nak mesej ke tak

 
hye you all :)
 
nampakkan lama dah tak update ni walaupun dua hari je heee..
so macam mana permulaan bulan april ni.. dila tahu faham-faham, mesti nak cakap pasal keadaan ekonomi sendiri kan..
sama laaa, hmmm.. nak buat macam mana , terima laa semuanya dengan hati yang redha :)
 
ok, sebenarnya dila ada seorang kawan baik masa form 6 and kami sama university and kami sama bangunan juga..
mula-mula masuk sini ada dila mesej dia, Tanya itu ini..
lepas tu lama-lama dila rasa macam
'kenapa aku je rasa nak mesej dia ni, dia tak ingat kat aku ke'
kawan dila ni perempuan.. hmmm
tak kan laaa bila dah dapat kawan baru lupa kawan lama kan..
 
kadang-kadang rasa malu ni bila asyik Tanya khbar dia, dia macam tak je.. sabra-sabar
tak pe laaa.. kita think positif je laaa..
sebaik laaa kawan..
in shaa Allah , still juga ambil berat pasal dia..  :)
 
 

"Segmen Bloglist Mei-Jun 2015 by CN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Segmen Bloglist Mei-Jun 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Mei-Jun 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 1 April 2015, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 April 2015, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya :

Tuesday, 31 March 2015

tak pandai jaga perasaan orang

Hye you all :)

fuhhh lega baru lepas jawab paper yang membunuh tadi..
iaitu paper ekonomi.. dari form 6 lagi paper tu laaa yang paling ngeri..

harap sangat laaa untuk mid term tadi markah boleh lepas..

haritu sebelum dila nak balik sini..
dah janji nak berjumpa dengan orang dekat KFC ,minum milo..

apa perasaan korang, korang yang beria tunggu sampai satu jam..
mesej tak reti-reti nak replay..

sejam weiii sejam..
tak pernah laaa jadi patung dekat KFC tu sebab nak tunggu orang

dalam sejam gitu, baru replay,
katanya dia tak tahu..

perghhhh berapi juga laaa, rasa menangis taw..

malas gila nak layan.. sakit hati ni, tak tahu laa cakap..

please laaa, kalau dah berjanji nak berjumpa , jangan laa buat-buat lupa..
kalau rasa bersalah minta maaf jangan buat orang tunggu-tunggu gitu.








Friday, 27 March 2015

nak bernafas sekejap

 
HYE YOU ALL :)
 
alhamdulilah masa cuti seminggu hari tu dila ada buat segmen..
syukur ramai yang join.. moga segmen tu dapat memberi manfaat untuk semua..
free nanti in shaa Allah nak buat lagi..
harap ada sambut yang menggalakkan lagi.. in shaa ALLAH..  :)
 
lepas habis cuti tu je .. masuk kampus balik start kelas macam biasa hari isnin sampai sekarang no stop berfikir, kuiz , presentation semua tu.. ini laaa dunia sebagai seorang pelajar kan..
 
apa-apa pun memang rasa bersyukur sebab dapat berpeluang sambung study..
memang seminggu ni tidur pun macam krik krik je.. tengok-tengok dah pagi siap-siap pergi kelas -,-
 
have a nice day guys :)

Bagaimana Untuk Belajar Percaya Kembali Setelah Dikhianati?

 
HYE YOU ALL ^_^
 
Jom dila nak share something ni..
moga bermanfaat :)
 
 
Apakah yang lebih menyakitkan selain daripada dikhianati?
Sakitnya hanya Allah sahaja yang tahu. it’s feel torn apart inside.
Kadang kala kita tidak tahu mengapa kita tiba-tiba dikhianati, tanpa sebarang ribut dan badai, sekelip mata sahaja hati kita bagai ditikam sedalam-dalamnya dengan kejam.
Setelah itu, dia datang meminta maaf dan ingin memulihkan keadaan seperti sediakala…
…namun adakah semudah itu?
Semudah dengan mengucap maaf?

Belajar untuk percaya kembali setelah dikhianati

Saya tahu, memang sukar untuk kita percaya kembali.
Bolehkah percaya kembali kepada suami yang curang? Bolehkah percaya kembali kepada isteri yang sanggup menduakan suami?
Dapatkah anda percaya kembali kepada sahabat yang memburuk-memburukkan kita dari belakang?
Mampukan kita memberi kembali hati kepada si dia yang menghancurkan harapan dan perasaan hati?
Ya, belajar untuk percaya kembali sekali lagi selepas dikhianati adalah salah satu aspek yang paling sukar untuk diterima oleh manusia biasa seperti kita.
Ia seolah-olah kita sedang berhadapan seorang tentera musuh yang telah menyerah kalah, tercedera, dan berjalan tempang kearah kita sambil mengangkat tangan, meminta tembakan dihentikan.
Bagaimana kita ketika itu?
Mampukah kita untuk memberinya peluang setelah dia membunuh saudara mara, keluarga dan rakan kita?
Sepertinya agak mustahil bukan?
Walaubagaimana pun, kepercayaan  adalah diperlukan untuk kemaafan dan proses penyembuhan. Ia diperlukan untuk membolehkan kita move on.
Kadang-kadang kita perlu memberi peluang kedua kepada seseorang untuk kembali menyambung dan mengeratkan tali silaturrahim dengan kita, walaupun ianya tidak mudah untuk kita.
Sebabnya adalah untuk kita. Supaya kita bebas dari bebanan.

1. Beri diri kita masa untuk bertenang

Belajarlah untuk mencintai diri kita sendiri dahalu.
Berilah diri kita masa untuk bertenang dan meredakan perasaan setelah kita melalui fasa yang memeritkan hati. Tidak semua orang mampu untuk kembali recover dengan cepat.
Ia proses yang mengambil masa dan memerlukan banyak usaha untuk melupakan kejadian lalu. Kita akan banyak kali jatuh, sebak dan murung, sebelum betul-betul dapat melepaskan kesedihan yang bersarang dihati.
Kuat diri dengan zikir dan solat. Jadikan Al-Quran sebagai peneman.
Berikan diri kita ruang untuk menikmati suasana, merenung ciptaan dan keindahan tuhan, luangkan masa dengan rakan-rakan dan keluarga.
Jangan hanya habiskan masa bersendirian memikirkan kejadian lalu, yang kita harus lakukan adalah memikirkan kehidupan jauh ke hadapan.
InsyaaAllah, kita akan cepat recover dan dapat melepaskan rasa gundah &  kesedihan yang bersarang dihati.

2. Berhenti mencari jawapan

Kita mungkin tidak tahu mengapa seseorang itu mengkhianati kita tetapi untuk move on kita harus sedar yang semua terjadi itu tiada kaitan dengan diri kita, bukan atas sebab kekurangan kita.
Manusia membuat keputusan berdasarkan apa yang mereka fikir dan apa yang mereka rasa. Ini adalah suatu perkara yang kita tidak boleh kawal atau jangka, dan tidak juga sesuatu benda yang anda boleh rancangkan.
Oleh itu cara terbaik untuk melupakan kesakitan dimasa yang lalu adalah membuka hati anda kepada masa hadapan yang sedang menunggu.

3. Masa hadapan adalah berbeza dengan masa lalu

Masa lalu kita tidak akan sama dengan sejarah yang telah berlalu. Walaupun kita pernah terluka dan dikhianati pada masa lalu, tidak semestinya kita akan dilukai kembali pada masa akan datang.
Walaubagaimana pun, jika orang yang cuba meraih kepercayaan kita itu memang jenis orang yang suka menipu dan berdalih berulang-ulang kali, lebih baik kita mulakan hidup dengan orang lain. Kerana ia mungkin akan sentiasa membebankan hidup kita.
Ia ibarat membawa batu didalam beg kita disepanjang perjalanan kita, kita terus mengutip dan mengutip lagi lebih banyak batu. Pasti berat bukan?
Tetapi bagaimana jika ada seseorang yang datang, dan menolong kita mengosongkan batu-batu itu dari beg kita, pasti kita akan hilang beban dan dapat untuk meneruskan perjalanan bukan?
Begitu juga dengan hidup, kadang kala kita memerlukan bantuan orang lain untuk mencipta kehidupan yang baru. Sebab separuh daripada masa hidup ini selalu dibazirkan oleh dua perkara, kalau tidak kerana silap memilih kerja, kita silap dalam memilih orang untuk dipercayai.

4. Pengalaman hidup yang mengajarkan buat kita

Kita telah belajar banyak erti kehidupan disaat kita menghadapi suasana yang menyakitkan.
Kita sekarang telah menjadi orang yang lebih bijak dan jauh lebih kuat daripada kita yang sebelumnya.
Ini bermakna kita telah mempunyai banyak pengalaman dan ilmu untuk digunakan dalam membina perhubungan yang baru, dan insyaaAllah kita akan menjadi sahabat atau pasangan lebih baik.

5. Terbuka dan Berterus terang

Setelah memberi peluang kepada orang yang pernah mengkhianati anda, jangan takut untuk bersikap terbuka dan berterus terang tentang apa yang anda rasa. Beritahulah anda apa harapan anda terhadapnya.
Ia akan membuatkan orang itu memahami perasaan anda dan pada masa yang sama menjadi peringatan kepadanya supaya tidak akan lagi cuba mengkhianati atau melukakan hati anda.
Jika anda rasa dalam persahabatan semula itu menuju kearah yang betul, teruskan meluangkan masa dengan kawan itu senormal yang mungkin. Cepat atau lambat, InsyaaAllah anda akan rapat semula dengannya seperti dulu-dulu.
Mungkin dengan sesetengah kawan yang lain, yang mana anda mungkin pernah sangat rapat dengannya, adakalanya anda merasakan anda tidak lagi mampu untuk mempercayai dia untuk sepenuhnya. Tapi anda tiada masalah bila bersamanya, maka dia telah bertukar status dari kawan baik kepada kawan biasa.
Itu adalah tidak mengapa, ia perkara biasa. Relationships do change sometimes.
 

Penutup: Berilah kemaafan walaupun sukar. Belajar untuk percaya kembali

Sebenarnya ini adalah perkara yang pertama sakali yang harus kita buat, memberi kemaafan.
Walaupun sukar, walaupun seperti tidak rela.
Kerana dengan kemaafan sahaja dapat membuka hati kita untuk melihat ke hadapan, penting dalam proses penyembuhan. Disinilah yang kita selalu silap kerana kita selalu menganggap kemaafan itu adalah sama dengan proses melupakan, walhal manusia tidak akan pernah melupakan.
Memaafkan bermakna kita telah melepaskan kesakitan yang telah kita tanggung. Memaafkan akan melapangkan jiwa kita.
Oleh itu susunlah langkah untuk melepaskan dendam dan menikmati hidup seadanya. Belajar untuk percaya kembali sememangnya sukar, tapi tidak bermakna kita tidak boleh melakukannya.
Hanya orang yang punyai jiwa besar mampu memberi peluang kedua kepada orang lain.
InsyaaAllah, bila anda dapat melakukannya, anda akan merasakan satu ketenangan dan kebahagiaan yang belum pernah dirasakan.
….
 
 
 
cope paste dari blog aku islam :)
 

Friday, 20 March 2015

harga standard or memang dah mahal ???


hye you all :)

 dua tiga hari ni sel sel otak banyak pula bekerja nya
jadinya banyak pula berfikir itu ini kan..

dila macam terfikir sesuatu..
dila ada kenal satu ustaz ni 
sebab dia ajar dila mengaji haritu.. lepas tu dia ada hantar 
untuk next kelas mengaji rm100 sebulan..

sebab haritu pun memang dila bayar dengan harga tu tapi tetiba pula 2 3 hari ni terfikir pasal ni heee..

sebab masa dila kecik-kecik dulu, belajar mengaji, duit tak ada laa bayar semahal tu ... hmmm
ke sekarang semua benda nak naik harga.. nak nangis laaa gini..

tapi untuk ilmu tak apa laaa habiskan berapa tapi sje je fikir masa akan datang pula..

lepas tu dila terfikir nanti dah kahwin.. dah ada anak lapan,
hantar anak mengaji sorang rm100 kali dengan lapan orang
dah rm800.. banyak tuuu..

jadi dila pun berfikir jalan penyelesaiannya
 dengan mencari husband yang boleh mengaji dan boleh mengajar mengaji
haaa.. senang anak-anak dila nanti.. dah jimatt sikit heeeee..

kita merancang Allah yang tentukan segalanya :)






Segmen Kad Cinta#2

HYE YOU ALL ^_^



JOM JOIN U ALL :)



Thursday, 19 March 2015

kenapa lawak??

hye you all :)

ok I know hari ni dah hari khmis..
yeayyy assigment still macam krikk krikk je lagi ni -,-

ok nanti I stay up ok, ahahaha ye ye stay up tu..

tapi entry kali ni bukan laa nak story pasal assigment ke, pensyarah yang bagi kerja berlambak tak kasi orang holiday ke -,-.. bukan bukan..

 kali ni dila nak cerita sikit kenapa lawak??

apa laa benda tu kan..

haaa gini, bila ada yang bertanya dekat dila
ko suka berkawan or suka dekat someone tu macam mana
and jawapan yang pertama yang dila akan bagi adalah..
dia seorang yang lawak.. 

itu laaa yang asyik member akan  tanya, kenapa lawak??..
asal tak cakap nak berkawan dengan orang yang pemurah sampi air yang seposen tu pun dia belanja, and kenapa tak cakap nak yang baik hati.. kenapa dila kenapaa????,,

and I don't know why after tu my friend confius dia berbakul-bakul ahahhahaa

why lawak, sebabnya dila suka gelak,
sebab orang jenis lawak ni, dia suka hiburkan hati orang,
sebab dila pun macam tu, bila berstory dengan kawan dila, dila akan buat lawak sikit2 tapi gaya mereka macam gelak nak jatuh kerusi jadinya,
itu aku tak faham lawak sangat ke, ker perli cittt -,-

orang yang lawak ni senang sekepala dengan dila..
dah banyak buat uji kaji dah..
and tak suka  orang yang terlalu serious..
yess benda yang perlu kita serious ke perlu serious..

itulahhh ceritanya..
tapi berlawak pun berpada-pada juga 
jangan sampai terguris hati orang..   :)






Wednesday, 18 March 2015

JOM SAMA-SAMA JAGA YE.. JAGA APA TU ??


hye you all :)

apa tu, apa yang di jaga nya??

rasa-rasa apa ye??

jom kita sama-sama menjaga,

HATI, AURAT , PANDANGAN, AKHLAK, IMAN DAN UCAPAN 

kita cuba jaga 6 perkara di atas ni slow-slow ok, tapi biar laa sentiasa berterusan ye

jangan laaa, hari ni kita jaga pandangan esok tak dah..
jangan laaa gitu, kita jaga hari ni, esok pun kita jaga, lusa kita jaga, tulat tongeng pun kita still jaga and biar sampai bila-bila kita menjaga 6 perkara di atas ok :)
 , in shaa Allah lama-lama terbiasa dah.. *peringatan untuk diri sendiri juga *  :)







Tuesday, 17 March 2015

Nak Link Blog Boleh ?? #1





Assalammualkium ..

HYE YOU ALL ^_^

ok hari ni dila nak buat satu segemen 

yang bertajuk : '' Nak Link Blog Boleh ?? #1"

MOTIFNYA IALAH :

-senang nak blogwalking
-dapat kenal lebih ramai sahabat blogger
-dapat baca pelbagai story and perkongsian






syaratnya :

1. FOLLOW BLOG 
2. BUAT TAJUK ''NAK LINK BLOG BOLEH ?? #1''
3. COPY GAMBAR AND LINK KE ENTRY NI
4. SEND YOUR LINK ENTRY DEKAT BAHAGIAN COMMENT BAWAH NI YE ^_^


TARIKH BEROPERASI DARI 17/3 - 21/3 



jom usha blog dema ^_^






30. http://msvelentine.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html

31. http://cyanxkamo.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
32. http://syahirahvaliant.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
33. http://sigilerceloteh.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
34. http://mrsyatie.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
35. http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html

36. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
37. http://duniamrsrongoks.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
38. http://belogkalerpurple.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
39. http://atrix96.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
40. http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

41. http://rajaalong165.blogspot.com/
42. http://yangbaik.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh-1.html
43. http://sueakgogeous.blogspot.com/2015/03/nak-link-blog-boleh.html
44. ?????






Monday, 16 March 2015

Fitnah Wanita !


HYE YOU..
ok dila nak share sikit pasal Fitnah Wanita..

sebenarnya panjang petikan ni, tapi dila ambil yang penting.. dila tahu ramai yang tak suka baca panjang-panjang kan
sebab tu dila ambil yang penting sahaja supaya mesej tu sampai.. moga bermanfaat untuk kalian

.
.
.

Umar Al Khattab pun yang dikenali dengan sifat bengis, berani dan garang pada musuh
, takut dengan fitnah wanita . Beliau lebih sanggup berjalan dibelakang seekor singa , dari berjalan dibelakang seorang wanita..  Itu  yang di kata, wanita ni mahal tapi mereka tak percaya..
 masih juga mahu buat tayangan perdana diri sendiri kepada umum..


janganlah jadi watak akhir zaman seperti wanita berpakaian tapi sebenarnya bertelanjang. hukum tarik perhatian lelaki bukan halal ialah HARAM!

buku tarbiah sentap, memang sentap beb !!!!


HYE YOU ALL ^_^








ok , kalau ada yang tanya dila mana beli buku ni,
dila sebenarnya beli dengan agen dema.. sebab buku ni belum keluar dari pasaran..

ada yang bertanya dekat dila

''dila sentap ke bila baca''

dila jawab
''nak rasa sentap, beli and baca, lepas baca baru rasa sentap ke tak sampai ke hulu hati''

sesuai sangat untuk remaja-remaja yang asyik pemikiran tentang ''CINTA'' sahaja

baca laaa, biar kita tahu apa yang kita buat selama ni dosa ke tak..

nak tahu lebih lanjut
ni fb nya : tarbiah sentap


kalau dila ada masa, dila share sikit dalam buku ni ye ^_^

have a nice day guys :)





Pencarian Wajah FELINNA 2015 !!!


HYE YOU ALL ^_^


ok sesiapa dekat sini duduk belah utara belah kedah sana
angkat tangan!!  yeaaa ada good news ni..

siapa yang minat nak jadi model tu, ni laaa peluang korang nak tunjuk bakat right??

mana tahu dari sini, datang pula rezeki yang lain, mana tahu kan..
yang berminat boleh laaa ceburi .. good luck

heee tolong sebarkan, mana tahu ada yang tak tahu kan ^_^










Segmen Bloglist untuk blog CH



Syarat-syarat

1. Follow blog Ceritera Hidup
2. Copy banner & link kan ke blog Ceritera Hidup
3. Tinggalkan link blog anda di bahagian komen blog Ceritera Hidup
4. Tarikh tutup pada 1 April

Sunday, 15 March 2015

''Segmen Bloglist by JINDRISSKA''






SEGMEN TAMAT 23/03/2015

kembali lagi.. maaf kan diriku !




ASSALAMMUALKIUM..




firstly, mohon maaf kepada sesiapa yang selama ni dila selalu blogwalking blog dia tapi
kebelakangan ni, dila dah krik! krik! kan heee..
maaf dah start sambung study dah makin busy jadinya

nak update blog tapi wifi pun asyik ajak bergaduh terus batalkan niat nak update..
serious banyak nak share.. 

ok cuti ni dalam seminggu ni, dila share anything yang bermnafaat ok.. ^_^