Thursday, 10 April 2014

MAK VS MAK SAUDARA


kali ni meh dila nak bercerita pasal mak saudara ni..
yang sebenar-benar nye dila tak ada anak buah lagi ahahahaha..
perasan macam ada anak buah je aku ni..

dila nak habaq je.. haritu hmm bila yee tak ingat laa tapi baru je lagi..
my mom dok sembang-sembang keluar laa cerita pasal anak saudara tak ingat mak saudara ni..

meh sini dila bagi tahu dan peringatan untuk dila juga..
mak ke atau mak saudara dua-dua kita kena hormat..
tahu laa mak saudara tu tak lahirkan kita..

tapi korang ingat ke apa jasa mak suadara hangpa tu..
ada yang tolong basuhkan air besar korang masa kecik2 dulu..
time korang dok menagis lagi minta susu..

kadang-kadang mak saudara ni, sanggup spent time dia punya masa untuk main dengan anak saudara dia taw..
korang demam dia jaga.. balik kampung dia main ngan hangpa..

eh bertuah taw korang ada mak saudara ni..
ok cuba bayangkan kalau mak saudara kita ni tak ada anak
anak buah dia laa macam anak dia..
korang patut hormat mak saudara ni.. walaupun pangkat mak saudara je..
dah besar.. sombong.. sombong dengan mak saudara kita tu..
dia tegur kita buat tak tahu je..
fikir laa time kecik2 dulu dia pun ada juga jaga kita..
hormat dia.. hormat macam mana kita hormat mak kita..

fikir laaa.. walaupun pangkat mak saudara.. 
tapi dia pun bermakna dalam hidup kita ni..




2 comments:

puteri airyn said...

Betul tu.. Ibu saudara pun macam ibu kita jugak.. sebab dia darah daging kita jugak.. patut kita hormat mereka.. :)

Ct Noraishah said...

betul la..bijak Dila ni :> thnks