Sunday, 26 January 2014

Wahai kaum Hawa..

Salam..
hari ini, dila nak kongsi sikit dekat korang dan untuk diri dila juga..
benda baik kita kongsi-kongsi kan dan selalu di peringatkan..

"menutup aurat"

Alhamdulilah, sekarang banyak dila perhatikan ramai perempuan di luar sana berusaha untuk menutup aurat, tak kira laaa sama ada menutup rambut, lengan atau kaki..
kita ni tak semuanya sempurna tapi kita berusaha untuk menjadi yang terbaik di sisi ALLAH S.W.T..
macam mana nak jadi yang terbaik di sisi ALLAH S.W.T??
iaitu dengan mengikut perintahnya.. salah satunya menutup aurat bagi wanita..
dila bukan ustazah ye, dila just ingatkan kepada diri dila juga..



Busana Muslimah yang betul dan tepat dengan kehendak ALLAH ialah:
  1. Menutup semua bahagian tubuh melainkan muka dan tapak tangan.
  2. Pakaian tersebut tidak mempunyai ciri-ciri perhiasan yang boleh menarik perhatian.
  3. Mestilah kainnya tebal.  Mestilah tidak tembus cahaya dan tidak boleh nampak anggota tubuh.
  4. Mestilah longgar (tidak ketat), supaya tidak menampakkan bentuk tubuh.
  5. Tidak berwangi-wangian.
  6. Tidak menyerupai pakaian lelaki.
  7. Tidak menyerupai pakaian wanita kafir.
  8. Pakaian tersebut mestilah tidak melambangkan kemasyhuran atau kesombongan.

so, macam mana senang kan..
"dila oiii ko tak rasa ke pakai baju longgar longgar nampak macam mak orang"
yeke?? namapk macam mak orang ke??
dila tak nampak macam tu pun dekat orang yang pakai baju longgar longgar ni..
oh kalau pakai baju yang ikut tubuh badan tu macam anak dara laaa..

come on laaa..
kalau ko pakai baju ketat ketat siap nampak tubuh badan tu, ko ingat laki tutup mata ke bila tengok.. ahahaha tak sama sekali, diorang tengok lagi ada laaa...
sebab tu laa macam macam laa terjadi dekat kaum hawa..
sebenarnya bila kita pakai longgar longgar orang tak akan nampak rupa bentuk tubuh kita tu dan yang paling penting sekali, korang keluar pun akan rasa selamat.. serious dan tak tipu..

'' dilaa oiii ko tak payah laa nak tunjuk baik pula''
ok sory2 bukan nak tunjuk baik.. dila pun banyak juga kurang sana sini.. bila dila tulis pasal ni  peringatan untuk dila juga..

haaa so dila nak kongsi dekat korang pakaian muslimah yang cantik tapi yang penting still menutup aurat..
"ada ke dilaa"
ada dont worry.. ok sesiapa dekat sini kenal butik 'Calaqisya'
haa dekat sini, korang cari laa pakaian yang cantik-cantik semua ada..
yang penting still boleh tutup aurat..














ok sebenarnya banyak lagi.. kalau korang nak tengok lagi.. search je kat goggle taip
"Cala qisya"
banyak yang korang akan dapat.. gambar ni pun sumber dari goggle..

so dah nampak kan walau pakai labuh2 atau longgar pun still boleh nampak cantik..
dila just kongsi untuk korang.. 
semoga kita  sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik di sisi ALLAH S.W.T



NOTES: PAKAI LAA APA PUN ASALKAN KITA MENUTUP AURAT, CUBA DAN TERUS MENCUBA UNTUK             MENUTUP AURAT










10 comments:

Mardiah Diana said...

Assalamualaikum dan salam singgah dik...pakaian menutup aurat yang comel,cantik dan sweet saja...kalau pakai tak leh kita macam ibu-ibu..

Cik Yaya said...

Assalamualaikum dila ^_^
perkongsian dna peringatan yang berguna dan bermanfaat..
semoga kita terus istiqamah dlm melaksanakan perintah Allah ^_^

dilakhir said...

hehehe ^_*

dilakhir said...

in shaa ALLAH sis ^_^

sYiRa LoKMaN said...

suka ni...cantik

dilakhir said...

cantikk kan :)

Abak Lorong Cinta said...

In Shaa Allah...syariat wajib diikuti

dilakhir said...

in shaa ALLLAH :)

Abe Kie said...

salam..satu peringatan yg baik kpd abe kie juga yg ada 4 org anak pompuan ni...thanks..

Daya The Sixth ! said...

Woahhh cantik betul semua baju tu >.<